Omgaan met de veranderde relatie
Wat als je partner, vriend(in) of familielid bepaalde dingen niet meer kan sinds de ingrijpende gebeurtenis? Lichamelijk of psychisch letsel kan ervoor zorgen dat iemand bijvoorbeeld (tijdelijk) minder goed kan bewegen, snel moe is of zich moeilijk kan concentreren. Dat kan ook gevolgen hebben voor de relatie die je met de ander hebt. Lees op welke manieren de relatie anders kan zijn dan eerst en bekijk tips om met de nieuwe situatie om te gaan.
Een ingrijpende gebeurtenis werkt door in relaties
De nasleep van een misdrijf of verkeersongeval kan op verschillende manieren doorwerken in de relatie tussen het slachtoffer en de mensen om het slachtoffer heen. Of en hoe het je relatie met de ander beïnvloedt, hangt af van de ernst van de klachten, of de klachten vooral lichamelijk of psychisch zijn en van hoe je relatie eruitzag voor de gebeurtenis.
Waar je als helper mee te maken kunt krijgen
-
Je kunt niet meer dezelfde dingen samen doen als voor de gebeurtenis.
-
Je kunt de ander niet meer om hulp of advies vragen omdat diegene daar nu geen ruimte voor heeft.
-
De gebeurtenis en de gevolgen daarvan staan tussen jullie in. Je vindt het lastig om er met de ander over te praten.
-
Je had een gedeeld idee van je toekomst samen en dat is nu veranderd.
-
Je hebt een nieuwe rol erbij gekregen: die van helper. Daardoor voel je je misschien minder gelijkwaardig aan de ander.
Verandering voelt soms als verlies
Als je hebt gemerkt dat je relatie met het slachtoffer veranderd is, sta dan eens stil bij de gevoelens die je hierover hebt. Voel je verdriet, boosheid of schuldgevoel? Deze gevoelens zijn een normale reactie op het ervaren van verlies door verandering. Ook als je relatie met de ander tijdelijk verandert, kun je gevoelens van verlies hebben.
Rouwen om verder te kunnen
Iedereen gaat anders om met verlies. Er zijn veel manieren om verlies te verwerken en het duurt zo lang als het duurt. Het slachtoffer en andere betrokkenen zullen hun eigen manier vinden om te rouwen. Geef elkaar de ruimte om daar ieder zelf een weg in te vinden. Het proces van rouwen is nodig om een moeilijke periode in het leven te doorstaan. Het is daarbij goed om aan de ene kant stil te staan bij het verlies, en aan de andere kant ook aandacht te hebben voor hoe je je leven voortaan wilt invullen.
Soms brengt het gevoel van verlies een herinnering naar boven aan een verlies uit het verleden. Bijvoorbeeld aan iemand in je omgeving die is overleden of een vriendschap die is verbroken. Dat kan (tijdelijk) voor extra pijn en verdriet zorgen.
Tips om met de veranderde relatie om te gaan
Praat erover met anderen in je omgeving
Het is belangrijk dat je erkenning voelt voor je pijn en verdriet en dat je er woorden aan geeft. Anderen herkennen je emoties of gedrag misschien niet als gevoelens van verlies. Door erover te praten begrijpen anderen beter wat je nodig hebt.
Zoek (tijdelijk) iemand anders om mee te delen
Als het slachtoffer degene was met wie je veel overlegde en deelde, is het fijn om te kijken of je dat (tijdelijk) met iemand anders kunt doen die dicht bij je staat.
Leef je in in het slachtoffer
Verdiep je in hoe het voor het slachtoffer is, zodat je je beter kunt inleven in de ander. Bekijk een voorbeeld van het herstelproces van een slachtoffer om beter te begrijpen wat iemand doormaakt.
Kijk naar wat er wel kan
Denk buiten de gebaande paden om toch fijne momenten met de ander te beleven. Kijk wat wél kan. Is iemand bijvoorbeeld nu niet in staat om een weekendje weg te gaan? Ga voor een rustige filmavond of doe iets leuks dichter bij huis.
Vind een balans in de ander helpen en zorgen voor jezelf
Het is belangrijk dat je voldoende tijd en aandacht hebt voor de verwerking van je eigen verdriet. Als een ander je hulp nodig heeft, kan het lastig zijn om die tijd te vinden. Lees onze tips om goed voor jezelf te zorgen.
Een nare gebeurtenis kan mensen ook bij elkaar brengen
Het is niet altijd zo dat een relatie verandert door een ingrijpende gebeurtenis. En als een relatie verandert, betekent dat niet altijd dat deze minder goed is. Soms brengt zo’n gebeurtenis mensen juist dichter bij elkaar en vinden mensen meer diepgang in hun vriendschap of relatie.
Verhalen van helpers
Yordi helpt een vriendin na seksueel misbruik
Joke helpt een vriendin na seksueel misbruik